More Access

Printer-friendly versionSend by email

A wheelchair accessibility challenged floor plan offered in an age-restricted community is reconfigured without sacrificing striking features, volume spaces and attractive exteriors.

May 01, 2006

The problems with the plan

The Brighton is selling for $454,900 in Winchester, Va., and although the plan sells well, the builder says, there are a few accessibility problems. Principle architect Doug Van Lerberghe provides this builder with solutions to make The Brighton's plan more wheelchair-accessible. The builder noted five problems:

  1. A side entry makes the plan lot-restricted.
  2. A wheelchair cannot fit inside the second full bathroom.
  3. As is, it's impossible to add a ramp from the garage to the house.
  4. The dining room is too far from the kitchen.
  5. Changing the house while keeping striking features like volume spaces and attractive exteriors, as well as the upgraded standard features, is a must.

Solutions

Van Lerberghe came up with the following solutions

  1. The second bedroom's closet on the first floor moved to the front of the house because the front porch wrap-around is no longer needed; the laundry room moved behind the garage, which is more convenient to the kitchen; and the front entry is now street-side.
  2. The first floor's second bedroom lies in the same place and is a bit larger, and it could get larger if the master bedroom closet shrank. The second full bathroom is larger as well. By moving the tub to the opposite wall of the sink and toilet, fixtures have full parallel access. There could be a five-degree turning radius if the master closet became smaller. (Also, all the major doors throughout the home should be a minimum of 2 ft., 10 in. to accommodate access.)
  3. By making the garage about 25 ft. deep, a ramp could be added for access to the laundry room. Making the garage deeper offsets the cost by the loss of finished square footage. Another option: placing a reverse brick ledge around the house, allowing the finish floor to be close to grade.
  4. Moving the dining room closer to the kitchen allowed the back half of the home to be reconfigured. The formal dining room moved behind the garage, and the kitchen and breakfast nook flipped from front to back. A butler's pantry with a window above it was added. With the dining room relocated, Van Lerberghe rotated the master suite, shifting the master bedroom to the corner and the master bathroom and closet to the former dining location.
  5. The striking features of the stairway's relationship to the volume ceiling were maintained. Several potential-buyer memory points were added: the library alcove off the master bedroom; the butler's pantry and passage between the kitchen and dining room; the oversized kitchen island with seating (kept at 1 level), which helps transform the kitchen into a gathering place; and the walk-in closet in the master bedroom.

 Before

 After

Solutions:
1) A Library Alcove now sits outside the master bedroom; 2) Reconfigured fixtures provide wheelchair access for homeowners; 3) The second bedroom closet moved to the front of the house. The room could be larger fi the master bedroom's closet shrinks; 4) Seating at the kitchen island is n ow lower and easier for disabled residents to use; 5) A Butler's Pantry adds a memory point for potential buyers; 6) A deeper garage not only allows space for a ramp, but gives access to the laundry room as well.

Architect: Doug Van Lerberghe, Senior Project Manager, KEPHART, Denver

House Plan: The Brighton

Target Market: Age-restricted community

Current Price Point: $454,900

Location: Winchester, Va.


>

Comments on: "More Access"

December 2014

This Month in Professional Builder

Products

FlatWrap HP from Benjamin Obdyke is a commercial-grade water-resistive barrier with enhanced UV and tear resistance.

Features

Builders are more optimistic about the industry as the overall economy becomes less of a concern, even as the rising cost of materials and labor commands more attention.

Email Subscriptions