Currently Reading

Custom Remodel: Welcome Changes for Tudor Home

Advertisement

Custom Remodel: Welcome Changes for Tudor Home

This century-old Tudor remodel transformed a house with dark spaces and little connection to the outdoors into a space with light and attributes that suited the family's lifestyle and tastes


By By Shelley D. Hutchins, LEED AP August 3, 2020
Exterior of Tudor home

Project: Modern Family Tudor, Seattle 
Architect: DeForest Architects, Seattle—John DeForest, AIA, 
Mark Slivka 
Builder: Schultz Miller, Seattle
Interior design: OreStudios, Seattle—Andy Beers
Structural engineer: Swenson Say Fagét, Seattle

On the surface, this 1931 Tudor-style home on a sunny double lot in Seatlle offered the homeowners plenty of enchanting details and outdoor living opportunities. However, it also presented the family of four with dark living spaces, an awkward layout, and little outdoor connection. Plus, it failed to maximize distant views of Lake Washington and Mount Rainier.

Architect John DeForest highlighted the existing home’s appealing attributes while updating it for the client’s lifestyle and tastes.

window wall and outdoor patio Moving the kitchen to the back of the house created an opportunity for indoor/outdoor living, with slide-and-stack window walls connecting the kitchen to a sheltered dining porch.
 

The clients wanted their home to be the spot where their kids’ friends want to hang out. The yard already had a sports court and multiple entertainment areas, so the next logical step was locating living and kitchen spaces adjacent to that yard. “But everything was on the wrong side,” DeForest says, “so we flipped the floor plan by swapping living and kitchen to the south side of the house to open into this big, active yard. And we moved the guest room to the north corner facing a tall hedge, to be more secluded.”

The second-story bedrooms got a refresh with either a window seat or an oversize window to frame the views. And a playroom climbing wall makes good use of steeply sloped ceilings. In the master suite, an original hipped roofline and tiny dormers cut off the lake and mountain vistas. Bumping out the exterior wall with a long, continuous dormer maximizes views and natural light. DeForest admits to obsessing over the proportions of that dormer and the size of the windows because he wanted to make sure he respectfully applied modern sensibilities to the home’s historical character.

Black and white kitchen in Tudor home Moving the kitchen to the back of the house created an opportunity for indoor/outdoor living, with slide-and-stack window walls connecting the kitchen to a sheltered dining porch.
 

“We pay attention to how we intervene in a house that has a strong language we don’t want to undermine,” the architect explains. “One approach includes making clear where an intervention occurs. Another is to infuse modern function—like opening up the stair treads—while honoring the history, such as adding curved balusters that evoke classic Tudor arches.”

Modernizing a 90-year-old home also involves more practical updates: creating a tighter building envelope, for example, and installing energy-efficient systems. But such updates often result in unexpected costs, and predicting expenses on a comprehensive renovation can be tricky. 

Living room in Tudor homeThe clients wanted their home to be the spot where their kids’ friends want to hang out.

To keep everything transparent, DeForest Architects provides clients with hand-drawn sketches, along with low-tech renderings, to facilitate easy, early decisions. Selecting a contractor with a clear understanding of what may happen in a major renovation also reduces stress for all involved. 

Bath, shower with double vanity

DeForest often works with builder Schultz Miller on projects like this one because the company has set systems and processes worked out in advance. “We talk with clients about budget early and regularly, and our contractor provides advisory estimates along the way,” DeForest says. “We want clients to participate in the design process, so we need to give them the tools and language to do that.”

Related Stories

Custom Remodel: A Childhood Log Cabin Grows Up

Renovating an entire house isn’t always the most economical option, but it offers a host of  other benefits
 

Custom Remodel: Bringing It Back, Brick by Brick

A century-old red-brick home seemed like a straightforward renovation, but ... 

Urban Jungle: Infill in San Francisco

Fitting a new construction into a 25-foot wide lot

Advertisement
Advertisement

More in Category




Advertisement
Advertisement

Create an account

By creating an account, you agree to Pro Builder's terms of service and privacy policy.


Daily Feed Newsletter

Get Pro Builder in your inbox

Each day, Pro Builder's editors assemble the latest breaking industry news, hottest trends, and most relevant research, delivered to your inbox.

Save the stories you care about

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.

The bookmark icon allows you to save any story to your account to read it later
Tap it once to save, and tap it again to unsave

It looks like you’re using an ad-blocker!

Pro Builder is an advertisting supported site and we noticed you have ad-blocking enabled in your browser. There are two ways you can keep reading:

Disable your ad-blocker
Disable now
Subscribe to Pro Builder
Subscribe
Already a member? Sign in
Become a Member

Subscribe to Pro Builder for unlimited access

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.