The Residences at Hayes, Gold, Attainability

August 26, 2019
2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability exterior view

 

The Residences at Hayes

Washington, D.C.

 

Entrant/Architect: Torti Gallas Urban 

Builder: Harkins Builders

Photographer: Torti Gallas + Partners

Units: 71

Unit sizes: 519 – 973 sf

Hard costs: $160/sf

 

Located in a leafy single-family neighborhood at the eastern edge of the District of Columbia, The Residences at Hayes transform what was once an eyesore into a valuable community asset.

Part of a public housing revitalization effort, the building replaces a municipal trash transfer station with high-quality, family-oriented, mixed-income housing that allows longtime residents the opportunity to remain in their neighborhood. 

A third of the 150 tax-credit rentals are reserved for those earning up to just 30% of the area median income (AMI), while the rest are available for those earning up to 80% of AMI. The project “superbly addresses the lower-income segment,” the judges said, and achieves “a great sense of community.”

Massing, materials, and a complementary palette ensure the new building blends with the surrounding neighborhood, including nearby single- family Capes and bungalows. A series of courtyards break up the scale of the building and activate the street edge. Massing defines each courtyard, so the façade is composed of a series of deep pavilions, each leading to an entry. “There’s a great sense of architectural integrity here,” commented one judge.

The redeveloped 1-acre site also improves the pedestrian experience by adding a much-needed sidewalk. Now “the street is full of kids going up and down on their scooters,” says Stephanie Farrell, principal with D.C.-based architect Torti Gallas Urban. 

Individual apartments range from studios to four-bedroom units. All include a dishwasher, ceramic-tiled bath, walk-in master closet, and in-unit washer and dryer. Many larger units also have a deck or patio. Community amenities include a club room, teen lounge, fitness center, computer lab, playground, and green space. It’s also just a mile from a Metrorail station. —Camilla McLaughlin

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability exterior

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability exterior view

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability exterior entryway

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability street life on sidewalk

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability street view of residences

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability facade detail

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability interior

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability interior space

 

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability the site before redevelopment

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability site plan before

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability site plan after

 

 

2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability floor plan 3 bedroom2019 Professional Builder Design Awards Gold Attainability floor plan 4 bedroom

 

 

Comments

PB-Awards,PB-Design,PB-Affordable Housing,PB-Multi-Family,PB-New Construction Projects
expand_less