Parcels at Concourse, Gold Award, Multifamily

By Stacey Freed | August 27, 2018
Parcels at Concourse, Memphis, atrium
Parcels at Concourse, an adaptive reuse project in Memphis, Tenn., turned an abandoned Sears distribution center into a 10-story "vertical urban village."

Parcels at Concourse

Memphis, Tenn.

 

Entrant/Architect/Interior Designer: Looney Ricks Kiss

Builder: Grinder, Taber & Grinder

Developer: Crosstown

Photographer: Chad Mellon / McGinn Photography

Size: 267 units 

Hard cost, excluding land: $61/sf

Completion: August 2017

 

The jury lauded Parcels at Concourse as “a phenomenal example of adaptive reuse,” recognizing the monumental task of rehabbing an abandoned former Sears distribution center comprising 1.3 million square feet.

 

Parcels at Concourse_exterior.png
An abandoned Sears distribution center in Memphis was transformed into Parcels at Concourse, a 10-story "vertical urban village" with rental apartments, retail, a high school, and other amenities. 

 

After demolition, “The only thing left was the building structure and the masonry veneer,” says architect Tony Pellicciotti, principal of Memphis, Tenn.–based Looney Ricks Kiss (LRK). All 3,200 windows were replaced and an 86-person crew took a year and a half to tuck-point the 100-year-old masonry. 

 

Parcels at Concourse_interior atrium.png
Large atria were created to serve as civic space at Parcels at Concourse to bring in an abundance of natural light.

 

In terms of design, getting natural light into the building was critical. LRK created several large atria that serve as civic space. “Cutting out areas and opening floor plates to bring in natural light is an impressive design move,” noted the judges. “Interior units are leasing at the same price as exterior units.” Pellicciotti notes that Parcels is “the world’s largest historical rehab LEED Platinum–certified building.” 

 

Parcels at Concourse_interior apartment.png
Thanks to the openness and brightness of the apartments, interior units are renting at the same price as exterior units, says architect Tony Pellicciotti of Looney Ricks Kiss.


Today the 10-story building—the vision of Todd Richardson, a University of Memphis art history professor—is truly a “vertical urban village” complete with residential rentals and retail spaces as well as a high school, YMCA, radio station, chapel, dental clinic, and a health care company’s corporate headquarters. The building is also home to four teacher and health care worker residencies that include apartments. 

“These fundamental aspects create a unique, rich community that is more robust than it might otherwise have been,” Pellicciotti says. “There’s a beautiful cross-section of the community here—all ages, socioeconomic levels, and religions—playing and working together.” 

Want more? Click to see the other winners of the 2018 Professional Builder Design Awards.

 

See more photos of this project below.

 
Attachment

Comments

PB-Awards,PB-Multi-Family,PB-Design,PB-New Construction Projects
expand_less