Currently Reading

Custom Remodel: Bringing It Back, Brick by Brick

Advertisement

Custom Remodel: Bringing It Back, Brick by Brick

A century-old red-brick home seemed like a straightforward renovation, but ... 


By By Shelley D. Hutchins, LEED AP August 3, 2020
Exterior of remodeled century-old brick home

Project: Riverdale Dormer House, Toronto
Architect: Post Architecture, Toronto
Builder: C4 Construction, Lakefield, Ontario
Interior design: Analogue Design Studio, Toronto—Tanya Yeung
Structural engineer: Canada Engineering Services, Toronto
Millwork: Laneway Millwork, Toronto—John Ozimec
Landscape design: Livingspace Landscape Architecture, Burlington, Ontario

A century-old red-brick home seemed like a straightforward renovation, given the material’s durability. Gloria Apostolou, principal of Post Architecture, saw many benefits in keeping the brick structure instead of tearing it down: it would ease neighborhood acceptance of a modern house and would grandfather the new design into old setback and zoning requirements. “Plus, you can’t really recreate these red-brick homes anymore,”

Apostolou adds. “That said, this house was effectively rebuilt: We inserted a new steel structure to take the load off the masonry walls and then patched the brick walls extensively.”

Master bath with soaking tubA large, square window that projects from the rear elevation frames the master bath’s soaking tub.

The original brick structure was sound but poorly constructed, and changes led to multiple problems. 
The team uncovered one such issue during demolition of a bay window addition, revealing a cavity of rubble below and instability in the brick around it. They also subsequently discovered that masonry piers supporting the house had hollow footings and required a complete redo. Even the front porch had to be rebuilt. Most of the project’s 15% contingency budget went toward masonry remediation.

Scissor stairs leading to long dining tableThe scissor stair opened up circulation and freed floor space on the main floor. It also provided wall space for additional storage: an adjacent coat closet, a fold-up desk, and an under-stair credenza.

“Once the masons got involved, it was cheaper to rebuild things than to fix them piecemeal,” Post says. “Luckily, the house sits across from a park, and the front is now mostly windows, so there isn’t a lot of brick left.”

Inside other double-wide masonry walls, a steel structure—hidden by drywall—provides support for a 
third-story master suite. Post had to get zoning variances to build up walls on three sides, so all four elevations now reach the maximum height allowance. On the front elevation, a large shed dormer was added to create a more modern look and to provide views of the park.

Children's second-floor bedroom

On the second floor, two children’s rooms overlook 
the backyard, with an adjacent full bath. A family room 
runs the entire length of the front of the home and provides a wall of built-ins with a Murphy bed, fold-out desk, and TV cabinet, so the space can be used to accommodate overnight guests, as a home office, or for movie nights.

The original staircase cut off circulation and light on the main floor, so the architect inserted a new scissor stair to open up the 22-foot-wide space and let natural light perm­eate the interior. The street-facing living room enjoys park views and flows seamlessly into the dining room. Just behind the stair is the kitchen, with a wine cellar and large island.

Black and white kitchen with waterfall island

Bifold stacking doors connect the dining room to the back deck. Apostolou carefully aligned this opening with twin garage doors flanking either side of the detached garage. “With both garage doors open, the small backyard extends into the lane,” she says. “The garage then acts as a covered area the owners can use as additional outdoor space.”

Radiant floors heat the home and are complemented by a separate high-velocity cooling system. Although more expensive to install, the radiant heating costs little to operate and generates cozy temperatures.

Outdoor patio of century old red brick home

“I’m not sure if the owner understood the implications involved in a whole-house renovation, but in hindsight, we wouldn’t have done anything differently,” Apostolou says. “For planning, zoning, and neighbor approval, this was still the best route to take. And the home looks similar to what was there, but it functions much better.”

 

Related Stories

Custom Remodel: A Childhood Log Cabin Grows Up

Renovating an entire house isn’t always the most economical option, but it offers a host of  other benefits
 

Custom Remodel: Welcome Changes for Tudor Home

This century-old Tudor remodel transformed a house with dark spaces and little connection to the outdoors into a space with light and attributes that suited the family's lifestyle and tastes

Urban Jungle: Infill in San Francisco

Fitting a new construction into a 25-foot wide lot

Advertisement
Advertisement

More in Category




Advertisement
Advertisement

Create an account

By creating an account, you agree to Pro Builder's terms of service and privacy policy.


Daily Feed Newsletter

Get Pro Builder in your inbox

Each day, Pro Builder's editors assemble the latest breaking industry news, hottest trends, and most relevant research, delivered to your inbox.

Save the stories you care about

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.

The bookmark icon allows you to save any story to your account to read it later
Tap it once to save, and tap it again to unsave

It looks like you’re using an ad-blocker!

Pro Builder is an advertisting supported site and we noticed you have ad-blocking enabled in your browser. There are two ways you can keep reading:

Disable your ad-blocker
Disable now
Subscribe to Pro Builder
Subscribe
Already a member? Sign in
Become a Member

Subscribe to Pro Builder for unlimited access

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.